III Chrześcijański Tydzień Społeczny
2010-11-05
III Chrześcijański Tydzień Społeczny
Dziś w Sali BHP Stoczni Gdańskiej rozpoczął się III Chrześcijański Tydzień Społeczny. Jest to wspólna inicjatywa polskich stowarzyszeń społecznych, w tym również NSZZ „Solidarność”.

Na miejsce III Chrześcijańskiego Tygodnia Społecznego wybrano Salę BHP na terenie Stoczni Gdańskiej. Miejsce nie jest przypadkowe, gdyż inicjatywa ta odwołuje się do wydarzeń z Polskiego Sierpnia 80 oraz do idei „Solidarności” Koncepcja Chrześcijańskiego Tygodnia Społecznego opiera się przede wszystkim na tradycjach patriotycznych, kultywowaniu wydarzeń, które miały ogromny wpływ  na przemiany polityczne zarówno w Polsce, jak i Europie. Chrześcijański Tydzień, staje się więc możliwością do zbudowania dialogu na rzecz wspólnego dobra.

Tematem przewodnim tegorocznego Chrześcijańskiego Tygodnia Społecznego jest praktyczne rozwiązywanie problemów w życiu społecznym i gospodarczym po 20 latach przemian ustrojowych w Polsce. Podczas Tygodnia Społecznego podejmuje się dyskusję na tematy związane z problemami społeczno – gospodarczymi. Mówi się m.in. o rozwoju ekonomicznym na poziomie regionalnym i krajowym, edukacji i różnicach w dostępie do placówek oświatowych między miastem a wsią. Tydzień Chrześcijański skłania też do refleksji nad wartościami kształtującymi życie społeczne, takimi jak rodzina, tradycja, patriotyzm i „Solidarność”, która wyrasta i buduje właśnie na takich fundamentach.

III Chrześcijański Tydzień Społeczny składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy wysłuchają referatów zaproszonych panelistów, przedstawicieli związków zawodowych, stowarzyszeń społecznych, hierarchów kościołów, a także osób związanych z polityką.  Po wystąpieniach prelegentów, rozpocznie się część warsztatowa, podczas której zgromadzeni goście będą mogli przedyskutować poszczególne tematy konferencji.

Trzydniowy kongres skupi się wokół tematów związanych z  podmiotowością obywatelską, rolą chrześcijaństwa w dzisiejszym życiu społecznym i rodzinnym. Wśród wygłaszających swoje odczyty, znajdą się m.in. Jacek Rybicki (Obywatele, społeczeństwo, państwo - wolni od 20 lat. Jaka jest nasza podmiotowość? Jaką tworzymy wspólnotę?), dr inż. Marian Krzaklewski (Drogi podmiotowości pracowniczej – zagrożenie czy wzmocnienie konkurencyjności?), dr Jan Mosiński (Miejsce rodziny w systemie społeczno-gospodarczym po 1989 – próba bilansu.  Wymiary polityki rodzinnej. ).

W sobotę, odbędzie się wieczór poświęcony pamięci śp.  Maciejowi Płużyńskiemu.

III Chrześcijański Tydzień Społeczny zakończy się w niedzielę 7 listopada,  Mszą św. w  intencji Macieja Płażyńskiego oraz ofiar katastrofy smoleńskiej.

Patronat honorowy objęli”, JE Abp Leszek Sławoj Głódź, Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność oraz włodarze województwa pomorskiego.

Małgorzata Pomykała